Sifat-sifat Arak atau Alkohol
Memabukkan. Sifat yang jelas bagi arak ialah memabukkan bagi
peminumnya sama ada dengan kadar sedikit ataupun dengan kadar yang banyak.
Mabuk tersebut menyebabkan hilangnya kewarasan akal untuk menimbang segala
perbuatan yang baik atau buruk.
Dari segi Agama Islam menyatakan bahawa adapun bahan-bahan
untuk membuat arak yang disebutkan itu adalah bahan-bahan yang digunakan pada
masa sebelum dan permulaan Islam yang dibuat oleh orang-orang Arab sehingga dalam Al-Quran ada menyatakan di
antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat arak itu sebagaimana dalam
Firman Allah Taala dalam Surah An-Nahl ayat 67 iaitu:
Ertinya: “Dan dari buah nakhal dan anggur, kamu buat
daripadanya minuman yang memabukkan dan makanan yang enak, sesungguhnya yang
demikian itu menjadi tanda bagi orang yang memikirkan”.
Dari umar Radhiallahu Anhu berkata:
“Sungguh telah turun hukum untuk mengharamkan minum arak,
sedang arak itu terbuat dari anggur, kurma, gandum dan barli. Dan yang
dinamakan arak ialah barang yang menghilangkan akal fikiran”.
Manakala pada masa sekarang arak telah diperbuat dari
berbagai-bagai bahan selain anggur, antaranya beras, kabung, nira kelapa dan
alkohol. Dan begitu juga namanya telah direkadengan bermacam-macam nama dan
jenis seperti bir, anchor, cognac, campagne, tuak, samsu dan sebagainya. Walau
bagaimanapun bahan dan namanya yang berlainan, sama ada dari air anggur atau
biji-bijian yang lain, namun apabila ia boleh memabukkan apabila diminum, ia
adalah arak namanya pada syarak.
Di bawah ini memberikan penyataan yang jelas tentang
sifat-sifat arak:
(1). Sangat mudah meraup kerana takat didih yang rendah.
Etanol (+/- 78oC). Ini juga bergantung kepada bilangan karbon.
(2). Kebolehan melarut dalam air dan pelarut organik. Ini
juga bergantung kepada bilangan karbon.
(3). Takat beku rendah (< 0oC). ü Kebanyakkan beracun. ü
Sangat mudah terbakar, kebolehan untuk terbakar bergantung kepada bilangan
karbon dalam alkohol. Lebih banyak karbon maka lebih susah untuk terbakar.
Metanol dan etanol terbakar dalam nyalaan api berwarna kebiruan.
Alkohol boleh didapati dari pelbagai sumber, iaitu secara
semula jadi, dari proses penapaian (fermentation), dari proses pereputan bahan
organik, dari proses tindak balas petro-kimia dan dari arang batu. Kebanyakan
alkohol asas dalam keluarga alkohol bersifat sebagai “RACUN” kecuali etanol.
Sebagai contoh, etanol boleh dimakan dalam kuantiti kecil dan tidak
memudaratkan, tetapi spirit (nama kimia metanol) dalam kuantiti kecil amat
toksik jika dimakan.
Keadaan ini sama bila kedua-dua alkohol ini bertukar menjadi
asid karbosilik (R-COOH). Metanol akan menjadi asid metaniok (cuka getah) dan
etanol akan menjadi asid etanoik (cuka makan). Rasanya tidak perlu dijelaskan
bagaimana kesan toksik akibat cuka getah.
No comments:
Post a Comment